طرح هادی | انواع طرح هادی + استعلام و مراحل تهیه
فهرست عناوین
طرح هادی چیست ؟
طرح هادی یک برنامه است که در تاریخ ۱۲ دی ماه سال ۱۳۷۸ توسط دولت تصویب شده است. هدف این طرح، ساماندهی، بهبود و تغییر ساختار روستا یا شهر به منظور استفاده بهینه از اراضی موجود برای استفادههای تجاری، مسکونی، صنعتی، زراعی و غیره است. بطور کلی، این طرح یک راهنما برای توسعه و آبادانی شهر یا روستا است که توسط کارشناسان بنیاد مسکن تهیه و تنظیم میشود.
طرح هادی از چه سالی تصویب شد؟ ۱۲ دی ماه سال ۱۳۷۸
انواع طرح هادی
دو نوع طرح وجود دارد:
- طرح هادی شهری
- طرح هادی روستایی
طرح هادی شهری
طرح هادی شهری یک چارچوب اصلی برای گسترش و توسعه شهرها است که به منظور ارتقاء و توسعه شهری اجرا میشود مسئولیت اجرای این طرح بر عهده وزارت کشور و استانداریها قرار دارد و طبق طرح اولیه، آن را هر پنج سال یکبار اجرا میکنند تا بافت جدید، اراضی و مناطق جدید به شهر افزوده شوند. این طرح شهری برای شهرهای کوچک و شهرهایی با جمعیت کمتر از ۲۵ هزار نفر قابلیت اجرایی دارد.
طرح هادی در چه شهر ها و روستاهایی قابل اجرا میباشد؟ برای شهرهای کوچک و شهرهایی با جمعیت کمتر از ۲۵ هزار نفر
طرح هادی روستایی
این طرح روستایی، نقشهای است که برای گسترش و توسعه روستاها تهیه میشود. این طرح همچنین به منظور اصلاح و ساماندهی بافت موجود در روستاها ارائه میشود. هدف اصلی این طرح، تعیین نحوه استفاده از اراضی روستایی به منظور ایجاد سکونتگاههای روستایی با عملکردهای مسکونی، تجاری، زراعی، تولیدی و تاسیساتی است. این طرح به روستاها کمک میکند تا به طور هوشمندانهتری در مسیر توسعه و رشد پیش بروند.
زمین طرح هادی چیست ؟
این طرح، چه در روستاها و چه در شهرها، اهمیت زیادی در زمان خرید، فروش و معامله زمین دارد؛ زیرا ممکن است خریدار را از رسیدن به اهدافش باز دارد.
برای مثال، اگر فردی زمینی در شهر یا روستا خریداری کند و بعداً متوجه شود که زمین خریداری شده در این طرح قرار دارد و اجازهی احداث هرگونه ساختمان را ندارد، ممکن است ضرر اقتصادی سنگینی را تحمل کند. به همین دلیل، برای جلوگیری از اینگونه مشکلات، باید حتماً استعلامات لازم را درباره زمین و این طرح مربوطه گرفت تا خریدار به طور کامل اطلاعات لازم را درباره ملک مورد نظر داشته باشد و مشکلات آینده را پیشبینی کند.
انواع بافت زمین در طرح هادی
سه نوع بافت زمین در این طرح شامل موارد زیر است:
- زمین های داخل بافت
- زمین های الحاقی به بافت
- زمین های خارج بافت
زمین های داخل بافت:
این اراضی در محدودهی بافت شهری یا روستایی قرار دارند و قبلاً ساماندهی شده و بهرهبرداری شدهاند. این نوع اراضی معمولاً شامل محلهها، بناهای مسکونی و تجاری و تاسیسات عمومی میشوند.
زمین های الحاقی به بافت:
این اراضی در مجاورت بافت شهری یا روستایی قرار دارند و به طور طبیعی برای توسعه و گسترش بافت استفاده میشوند. این نوع اراضی ممکن است در این طرح به بافت اصلی الحاق شده و برای ساختمانهای جدید، توسعه تجاری یا ایجاد تاسیسات عمومی استفاده شوند.
نکات مهم ارتباطی با طرح شامل موارد زیر است:
- فاصله نزدیکی بین زمین مورد نظر و بافت شهری یا روستایی باید در حدود 50 تا 100 متر باشد.
- نتایج استعلامات از نظر ادارات محیط زیست، منابع طبیعی، اداره گاز، جهاد کشاورزی، اداره برق و اداره آب باید بدون مشکل باشند، به این معنی که این ادارات مانعی برای خریدار در استفاده از زمین مورد نظر نباشند.
زمین های خارج از بافت:
این اراضی در محدودههایی قرار دارند که خارج از بافت شهری یا روستایی واقع شدهاند این اراضی عموماً به منظور استفادههایی مانند کشاورزی، صنعت، گردشگری و سایر استفادههای غیرمسکونی استفاده میشوند. در این طرح، این اراضی معمولاً در نظر گرفته نمیشوند؛ برای گسترش بافت شهری یا روستایی، معمولاً از اراضی الحاقی استفاده میشود.
چگونگی استعلام طرح هادی روستایی
برای دستیابی به این طرح ، باید به دهیاریها یا شهرداریها مراجعه کنید بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مسئول تهیه این طرح است و مسئولان این نهاد موظفند جزئیات طرح را در اختیار شما قرار دهند. برای اطمینان بیشتر، میتوانید از چند نفر معتمد روستا درباره قرار داشتن زمین مورد نظر در بافت سوال کنید، اما بهتر است همیشه از مراجع قانونی برای استعلام طرح هادی روستایی کمک بگیرید. نهایتاً، نظر نهایی درباره قرار داشتن زمین در طرح هادی توسط کارشناسان بنیاد مسکن اعلام میشود.
مراحل تهیه نقشه طرح هادی
مراحل تهیه نقشه طرح هادی شامل مراحل زیر هستند:
مرحله اول
در مرحله اول، با انجام مطالعات پایه و تشخیص وضعیت موجود، به بررسی پیشینه و قابلیتهای روستا یا شهر مورد نظر پرداخته میشود. در این بررسی، پارامترهای مختلفی از روستا مانند موقعیت جغرافیایی و کاربردها به طور کلی مورد بررسی قرار میگیرند. با استفاده از روشهای تحقیقاتی، اطلاعات مورد نیاز جمعآوری شده و تجزیه و تحلیل میشوند تا وضعیت فعلی روستا یا شهر به طور جامع و دقیق مشخص شود. این مرحله مهم در فهم بهتر از نیازها و مشکلات موجود و برنامهریزی مناسب برای طرح هادی است.
مرحله دوم
در مرحله دوم، با تحلیل و استنتاج بررسیهای وضع موجود، اطلاعات جمعآوری شده در مرحله اول تجزیه و تحلیل میشوند در این مرحله، از روشهای تحلیلی مختلف استفاده میشود تا الگوها، مشکلات، نیازها و فرصتهای موجود شناسایی شوند. با توجه به این تحلیلها، چشماندازهای طرح تدوین میشود که شامل اهداف، استراتژیها، راهبردها و سناریوهای مختلف برای توسعه و بهبود وضعیت روستا یا شهر است. این چشماندازها به عنوان پایهای برای مراحل بعدی طرح هادی استفاده میشوند.
مرحله سوم
در مرحله سوم، پروژهها و برنامههای پیشنهادی با توجه به شرایط و نیازهای شناسایی شده در مرحله قبل تعیین و اولویتبندی میشوند سپس، طرح هادی مربوطه برای اجرا ارائه میشود. در این مرحله، پس از انتخاب طرح مناسب، اقداماتی نظیر بهسازی، توسعه زیرساختها و ایجاد تسهیلات مورد نیاز برای بهبود و ایمنسازی روستاها انجام میشود.